Bli scout

Äventyr och utmaningar genom att själv få prova på. Hos oss får du uppleva äventyr i naturen och lära känna nya kompisar. Du kan vara scout genom hela livet.

I Scouterna får du prova på nya saker. I den lilla gruppen, patrullen, får du nya kompisar och öva på att leda dig själv och andra. I Scouterna blir du redo för livet.

När kan jag bli scout?

Du kan börja i Scouterna när du är 5 år. Du börjar som familjescout tillsammans med en vuxen. Du blir sedan spårarscout, upptäckarscout, äventyrarscout, utmanarscout och roverscout. Ledare kan du sedan vara hela livet.

Vad gör vi?

I scoutkåren finns det olika avdelningar som är uppdelade efter scouternas åldrar. I vår kår har vi i nuläget 3 avdelningar fördelade på Familje-, Spårar- och Upptäckarscouter. Dessutom har vi roverscouter och en grupp radioamatörer.

Varje avdelning är uppdelad i patruller (små grupper). En patrull består av fyra till sex medlemmar. I patrullen får scouterna träna sitt ledarskap genom att leda andra som är yngre eller lika gamla. Varje avdelning träffas en gång i veckan (familjescouterna varannan vecka) i vår lokal på Sjöudden i Ösmo (Naturskolans hus). På mötena så leker vi, täljer, eldar, övar samarbete och sjukvård och en massa andra saker.

Vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt. Naturen erbjuder fantastiska upplevelser och skapar utmaningar där patrullens samarbetsförmåga sätts på prov. Genom att vara ute lär vi oss också hur viktigt det är att ta hand om naturen och ta ansvar för miljön.

Att själv få prova, våga misslyckas och prova igen, gör att scouterna hela tiden lär sig nya saker. Genom att tänka igenom och diskutera vad som gått bra och vad som gått dåligt utvecklas scouternas kreativa förmåga att lösa uppgifter på ett smidigt sätt, något som de har nytta av resten av livet. Dessutom är det roligare att få göra saker själv än att bara titta på.

Några exempel på vad vi gjort i Ösmo scoutkår är internationella läger, genomfört utlandsresor med scoututbyte, åkt på skidresor, seglat scoutfartyg samt pratat en hel del amatörradio.

Kåren har en vald styrelse som träffas ungefär en gång per månad. På styrelsemötena diskuterar man bland annat kommande aktiviteter, ledarsituationen och följer upp ekonomin.

Mer av vad vi gör kan du se på vår facebooksida!

De tre vanligaste svaren på varför man är scout

1. Kompisarna
  2. Åka på läger
  3. Prova på nya saker

Gå med i vår kår och testa scouting

Du är välkommen när som helst på terminen att komma på ett möte och testa scouting. Det är gratis att prova på scouting i Ösmo.

Efter 3 möten då man har känt sig för så får man informationslapp och medlemsansökan med sig hem.

Är du intresserad kontakta kårordföranden Daniel Johansson, så kan han berätta mer och ni kan komma överens om när det passar att börja. Använd dig av formuläret på denna länk eller ring 070-886 10 53 (Daniel).