Radioamatörerna, SKØSI

Ösmo scoutkårs radioamatörer, SKØSI

Idag finns det elva medlemmar som innehar amatörradiocertifikat i kåren.

Kåren har sedan många år varit aktiva på JOTA (Jamboree On The Air). Till en början var det då Nynäshamns radioamatörer (SKØBJ) som stod för utrustningen. Men efter ett par år blev vi tvungna att hitta en nya klubb som kunde bistå oss med radioapparater. Lotten föll då på SödRa (SKØQO).

Efter ett väl genomfört JOTA 2001 och ett mycket starkt intresse från scouterna, beslutade SödRa att lägga en av amatörradiokurserna för Cept. 2 i Ösmo scoutlokal, om tillräckligt stort intresse fanns.

Resultatet blev att tio unga scouter tog amatörradiocertifikat Cept. 2 i Ösmo scoutlokal. Sju av dessa var dessutom medlemmar i kåren.

Detta innebar att vi nu hade egna kunskaper, och att JOTA numera skulle planeras av oss själva, tillsammans med SödRa.

Och efter planerna har nu två JOTA arrangerats med hjälp av SödRa och våra egna radioamatörer. Dessutom har vi ansökt till PTS (Post och Telestyrelsen) om att få en egen anropssignal till kåren. Detta skulle dock endast bli möjligt om två av amatörerna i kåren hade uppfyllt målen för Cept. 1.

Sagt och gjort, efter ett antal månaders lyssning och träning, hade två av amatörerna i kåren uppfyllt alla de krav som gällde, för att få Cept. 1 (behärska telegrafi i 30-takt).
Nu återstod bara att sända in alla papper till PTS, och vänta på en ny signal.

Den ansökta signalen blev SKØSI, som på flera sätt går att knyta ihop med kårens verksamhet.

Idag arbetar alla radioamatörer för att få en fungerande radioverksamhet i kåren. En del har skaffat egna apparater, och andra tar det lite lugnare, och använder det som finns.

Tillsammans har vi samlat och arbetat ihop pengar till lite egen radioutrustning. Det vi nu kör med är följande:

HF:
Kenwood TS 440 AT
Dipol för 80m

VHF/UHF:
Icom IC-3200
GP 2x 5/8 (145 MHz)
GP (440 MHz)

Undrar ni något? Tveka inte att maila oss på: johannr@kth.se

Bästa 73 de SKØSI